Beljenje zob

Beljenje zob

Kaj je beljenje zob?

Beljenje zob je postopek, s pomočjo katerega zobe posvetlimo za nekaj odtenkov. V nasprotju s splošnim prepričanjem beljenje ne ”pobarva” zoba, temveč s posebnimi mehanizmi odstrani zabarvanja, ki so se z leti ”ujela” v zob. Z beljenjem tako zobem povrnemo naravno belino, ne moremo pa zob posvetliti bolj, kot so lahko naravno beli – to pomeni, če v njih ni ujetih čisto nič barvil iz hrane, pijače, kajenja, itd.

Pri posameznikih, ki zob še nikoli niso belili, pričakujemo, da se zobje posvetlijo za 3-5 odtenkov.

Zobje so pretežno zabarvani zaradi barvil, ki jih vnašamo s prehranjevanjem, ali zaradi razvad, kot je kajenje. Poleg tega pa so lahko zobje zabarvani tudi zaradi amalgamskih oz. sivih zalivk, če zob postane avitalen (odmre), endodontskega zdravljenja zob, …

Beljenje zob pod nadzorom strokovnjaka je varen postopek, ki ne poškoduje zob.

Beljenje varno posvetli zobe, učinek terapije pa je viden od enega do nekaj let. Odvisno od posameznika in njegovih razvad.

Kako poteka beljenje?

Pacientom nudim 2 različna načina beljenja zob:

  • Ordinacijsko beljenje zob: Pri ordinacijskem beljenju uporabimo večje koncentracije belilnega sredstva. Poseg po navadi izvedem v 1 seji, prednost tovrstnega načina pa je takojšen učinek. Po posegu se lahko pojavi blaga nekajdnevna prehodna občutljivost zob in dlesni.
  • Beljenje zob doma: Pri domačem beljenju uporabljamo nižjo koncentracijo belilnega sredstva. Pacientu vzamem odtis zob in izdelam posebne individualne belilne šablone, v katere po navodilih zobozdravnika nanašate belilno sredstvo. Metoda je povsem varna, ne poškoduje zob, šablone pa je mogoče ponovno uporabiti. Rezultati beljenja so hitri in se pokažejo že v nekaj dneh. V času beljenja in po končani terapiji se lahko pojavi blaga prehodna občutljivost zob in dlesni.

Si želiš izvedeti več? Izpolni spodnji kontaktni obrazec.