Prevleke in delne zobne prevleke

Kaj so prevleke in delne prevleke?

Zobne prevleke, imenovane tudi ”krone”, so odlična izbira, da dodatno zaščitim naše zobe. Zobna prevleka v celoti objema in nadomešča zobno krono, delne zobne prevleke pa nadomeščajo samo del zobne krone.

Zobne prevleke – načrtovanje in izdelava

Pred pričetkom dela se temeljito seznanim s pacientovimi željami in pričakovanji, saj je prav to glavno vodilo pri načrtovanju bodočih protetičnih posegov. Po uvodnem pogovoru s pomočjo kliničnega pregleda, fotografij zobovja in obraznih linij ter računalniškega 3D-modela čeljustnic temeljito analiziram vse podatke. Pri obsežnejši oskrbi še pred pričetkom dela računalniško oblikujemo predvidene končne restavracije. Načrtovano stanje preko začasnega materiala prenesem v usta..

Skupaj z Vami nato analiziram izgled in funkcijo ter naredim ustrezne popravke zobnih prevlek. Na ta način imamo še pred pričetkom priprave zob že vse potrebne podatke. Tako natančno vem, kje in koliko je potrebno pripraviti zob, to pa se odraža v minimalni invazivnosti takšnega posega. Oskrba, narejena na ta način, je bolj estetska, funkcionalna in dolgotrajna.

Minimalno invazivne preparacije

Glavno vodilo pri protetični oskrbi je vedno minimalna invazivnost v zobno substanco, saj to vodi v manj zapletov in dolgotrajnejšo oskrbo. Glede na to, koliko je zob že poškodovan oz. koliko ga manjka, se odločim, ali se izdela polna ali delna prevleka.

Brez-kovinske, visoko-estetske keramične prevleke

Računalniško načrtovanje in izdelava, uporaba vrhunskih materialov ter sodelovanje z najsodobnejšimi laboratoriji mi omogočajo izdelavo visoko-estetskih brez-kovinskih protetičnih restavracij. V primerjavi s klasičnimi kovinskimi ali kovinsko-keramičnimi prevlekami so takšne polno-keramične prevleke ob pravilni izdelavi bolj trdne, se bolj natančno prilegajo in so bolj estetske, saj na zobu ni kovine in možnosti kovinskega zabarvanja.

Vnetje dlesni in karies so pogost pojav ob prevlekah, ki niso natančno izdelane in katerih rob je potisnjen pod mejo dlesni. Precizna priprava zob, skeniranje s 3D intraoralnim skenerjem in računalniška izdelava poskrbijo za izredno natančnost prileganja, uporaba brez-kovinskih materialov pa nam omogoča, da rob restavracij postavimo nad dlesnijo.

Vse to je biološko bolj sprejemljivo v primerjavi s klasičnimi postopki izdelave prevlek. Vzdrževanje higiene ob takšnih prevlekah je lažje, zato se ob ustrezni higieni bolezenski procesi zob in obzobnih tkiv ne bodo razvili.

Si želiš izvedeti več? Izpolni spodnji kontaktni obrazec.